Development and preliminary validation of a new instrument to assess eating behaviors: The virtual self-service restaurant (VSSR) - Université Côte d'Azur Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Science & Sports Année : 2013

Development and preliminary validation of a new instrument to assess eating behaviors: The virtual self-service restaurant (VSSR)

Développement et validation préliminaire d’un nouvel instrument d’évaluation des comportements alimentaires : le restaurant virtuel

Résumé

Objectives: The aim of this study was to develop a computerized instrument to assess eating attitudes and behaviors, the “virtual self-service restaurant” (VSSR), and to test for preliminary evidence of its validity. Improved measures of self-regulation in this area should facilitate the management of individuals with eating disorders, particularly athletes, and the implementation of tailored prevention and intervention programs. Results: This interface assesses the individual's basal metabolism, energy expenditure related to physical activity, global energy expenditure, global energy intake (i.e., difference between energy expenditure and intake), and distribution of food intake over the day. The validity of the VSSR was tested in four populations, and the results indicated satisfactory internal and external validity. Conclusion: This instrument, which shows preliminary evidence of validity and reliability, can be used to promote educational nutrition programs for sedentary and athletic populations.
Objectifs: Le but de cette étude était de développer et valider de manière préliminaire un instrument informatisé pour évaluer les attitudes et les comportements alimentaires, le virtual self-service restaurant (VSSR). L’amélioration des mesures de l’autorégulation des comportements alimentaires devrait permettre de mieux accompagner les individus en général, et les athlètes en particulier, en mettant en œuvre des programmes d’intervention et de prévention adaptés. Résultats: Cette interface permet d’évaluer le métabolisme basal de l’individu, la dépense énergétique liée à l’activité physique, la dépense énergétique globale, l’apport énergétique global (i.e., différence entre les dépenses et les apports énergétiques), et la répartition de l’apport alimentaire au cours de la journée. La validité du self virtuel a été examinée auprès de quatre populations. Les validités interne et externe du VSSR se sont révélées satisfaisantes. Conclusion: Cet instrument qui a démontré des premiers indicateurs de validité et de fiabilité, pourra être utilisé pour promouvoir des programmes d’éducation nutritionnelle auprès de populations sédentaires ou sportives.
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Dates et versions

hal-02524814 , version 1 (03-04-2020)

Identifiants

Citer

Stéphanie Scoffier-Mériaux, Christophe Gernigon, Emmanuel Billi, Fabienne d'Arripe-Longueville. Development and preliminary validation of a new instrument to assess eating behaviors: The virtual self-service restaurant (VSSR). Science & Sports, 2013, 28 (3), pp.140-145. ⟨10.1016/j.scispo.2012.03.003⟩. ⟨hal-02524814⟩
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